Voortgang project topografie voor blinde en slechtziende kinderen

  • 26 april 2016

Waarom topografie

Waar ligt Nederland in de wereld? En waar ligt jouw woonplaats in Nederland? Welke trein neem ik als ik in Gouda wil komen. Maar ook: waar ligt Afrika waar je zoveel over hoort, of hoe ver is Parijs bij mij vandaan. Dat wil je weten om jezelf te kunnen plaatsen in een groter geheel en een perspectief te krijgen van de wereld om je heen. Hoe zit de wereld in elkaar. Dat is belangrijk als je kunt zien, maar zeker ook als je slecht ziet of blind bent. Het vak waarbij je dit allemaal leert is topografie.

 

Gelderse Blinden - topografie project_2
Gelderse Blinden - topografie project

Aangepaste topografie

Het bleek dat er voor blinde en slechtziende leerlingen heel weinig materiaal was om Topografie te leren. Daarom zijn docenten van Bartiméus Lochem op zoek gegaan naar een goede methode die zo bewerkt kon worden dat blinde en slechtziende kinderen daar ook mee kunnen werken. Om de methode ook echt geproduceerd te krijgen, is de hulp van Dedicon ingeschakeld.

 

Gelderse Blindenstichting

Dankzij een financiële bijdrage van de Gelders Blindenstichting zijn er vergrote kleurenkaarten gemaakt, reliëf kaarten, braille werkboeken en vergrote werkboeken. Alle formaten zijn nu klaar en de kinderen bij Bartimeus in Lochem kunnen met de methode aan de slag.

 

Eindtoets groep 8

Het project is voor Dedicon nog niet klaar. Dedicon gaat ervoor zorgen dat de methode ook via de webshop te bestellen is. Kinderen die op een school van Visio of Bartimeus zitten, maar ook de kinderen die op het reguliere basisonderwijs zitten, kunnen zo gebruik maken van de methode. Alle kinderen in groep 8 kunnen nu bij de eindtoets laten zien wat ze weten over de wereld om hen heen!