Zintuigen staan centraal bij het muZIEum

  • 21 maart 2016

In het muZIEum in Nijmegen ervaren bezoekers zelf hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Om hen daarnaast spelenderwijs bewuster te maken van hun andere zintuigen, organiseerde het muZIEum in de voorjaarsvakantie twee nieuwe activiteiten voor het hele gezin. Met een  puzzeltocht gaan de bezoekers op ontdekkingsreis door het muZIEum en er was een proeverij speciaal voor kinderen in het donker. Op deze manier maken bezoekers kennis met de totaalbeleving die het muZIEum te bieden heeft.

 

Gelderse Blinden Stichting werkt samen met MuZIEum - project muZIEum

Zelf ontdekken

Hoeveel weegt een oog? Dat is één van de vragen die beantwoord wordt in het muZIEum. Het muZIEum vindt het belangrijk om bezoekers de gelegenheid te geven te ervaren én te leren. Tijdens de beleving, wat de basis is van een bezoek, lopen bezoekers even rond in de wereld van blinden en slechtzienden, maar niet iedereen weet dat je ook in de foyer van alles kunt ontdekken over blind- en slechtziendheid.
 
Daarom biedt het muZIEum tijdens de voorjaarsvakantie een puzzeltocht voor kinderen en hun begeleiders. Om de vragen te beantwoorden gaat men op onderzoek uit in de foyer, waar ze meer te weten komen over hun zintuigen via onder meer spelletjes en filmpjes. Tijdens de rondleiding kunnen bezoekers bovendien in gesprek met de gids om de puzzel compleet te maken.

 

Proeven in het donker

Tevens was er speciaal voor kinderen een proeverij in het donker met leuke en lekkere hapjes. Begeleiders van de kinderen gaan uiteraard gewoon mee. Ook de proeverij wordt begeleid door iemand die blind of slechtziend is. De gids vertelt welke rol de zintuigen spelen tijdens het eten en bovendien ervaren bezoekers zelf wat er gebeurt als ze hun eten niet kunnen zien.

 

Welke belevingen zijn er?

Bij het muZIEum kunnen bezoekers kiezen uit twee soorten belevingen. In de donkerbelevingen in het muZIEum is het aardedonker en ervaren zij hoe het is om blind te zijn. Bij de buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, simuleert een virtualrealitybril verschillende vormen van slechtziendheid en gaan bezoekers op pad in het stadscentrum. Alle rondleidingen worden gegeven door blinde en slechtziende gidsen, die onderweg hun ervaringen delen.

 
Illustratie door MuZIEum / Joni de Groot: jonidegroot.nl.